Tanssipelit innostavat vuodesta toiseen

Tanssi on hauska kuntoa ja koordinaatiokykyä vaativa harrastus, joka aloitetaan yleensä jo lapsena motoristen taitojen vasta kehittyessä. Toki aikuisharrastajiakin näkyy tanssistudiolla, ja erityisesti aikuisbaletista povataan uutta harrastushittiä. Tanssi on kaikille sopiva laji, jonka parissa voi harrastaa monella tasolla. Jos oikean tanssistudion kynnys tuntuu liian korkealta, on yksi vaihtoehto tanssipelit, joita nykypäivänä on runsas valikoima. Peleissä tanssia ohjataan peliohjaimella, näppäimistöllä, kosketusnäytöllä tai vartalon liikkeillä kameran tai liikesensoreilla varustetun alustan välityksellä.

Tanssipelit luokitellaan musiikkipelien alalajiksi. Genren alkuna pidetään Konamin Dance Dance Revolution -arkadepelin ilmestymistä vuonna 1998. Eurooppaan tämä tanssipeli rantautui Dancing Stage -nimellä ja se oli monien pelihallien vetonaula. Pelaaja astuu massiivisen peliautomaatin areenalle tehtävänään seurata ruudulle ilmestyviä nuolia. Samat nuolet ovat kuvattuna pelaajan edessä, takana ja molemmilla sivuilla. Nuolten liikkumisnopeus vaihtelee valitun kappaleen tahdin mukaan. Kun ruudun yläreunan staattiset nuolet kohtaavat liikkuvat nuolet, tulee pelaajan painaa vastaavaa painiketta jalallaan.

Koneella, matolla vai mobiililaitteella?

Tanssipelit vaativat hyvää koordinaatiota, oikeaa ajoitusta ja nopeaa reagointikykyä. Dancing Stagen kaltaisia arcade-koneita voi pelata joko automaattia tai kaveria vastaan. Hiki tulee varmasti! Dance Dance Revolution -sarjassa voi testata myös sormiensa vikkelyyttä, sillä peli on lanseerattu PlayStation-konsoleille, sekä Game Boylle ja Nintendo GameCubelle. Halutessaan pelaaja voi ottaa pelistä kaiken ilon irti ja vaihtaa peliohjaimen konsoliin kytkettävään tanssimattoon, jolloin pelihallien tunnelma säilyy. Tanssimatto on mahdollista yhdistää USB-liittimellä PC-koneeseen, kuten pelisarjaa jäljittelevä Stepmania- rytmipelisimulaattori on tehnyt.

Tanssipelejä on tarjolla eniten pelikonsoleille, ja vaikka pelihahmon liikuttaminen rytmien tahtiin on mahdollista erinäisillä peliohjaimilla, ei tanssimattoa tai liikkeen tunnistavaa kameraa voita mikään. Jotta kokemuksesta saataisiin entistä realistisempi, voidaan joihinkin peleihin yhdistää VR-lasit. Osa tanssipeleistä tarjoaa myös mahdollisuuden mukana laulamiseen, jolloin konsoliin liitetään mikrofonit. Xbox 360:lle, PS3:lle ja Wii:lle on tarjolla DJ Hero 2, jossa kaveria tai konetta vastaan kisataan jopa miksauspöydällä. Mobiililaitteilla pelaaminen onnistuu applikaation avulla puhelimen tai tabletin näytöllä, eikä konsolin kameraa tarvita.

Tanssipelien hyödyt

Oli pelattava tanssipeli missä formaatissa tahansa, on sen pelaaminen aina hauskaa. Liiketunnistukseen perustuvissa peleissä laadukkaat laitteet varmistavat, että pelikokemus on saumaton ja vartaloa on ilo heilutella ruudulla näkyvän tanssijan liikkeiden mukana. Pelatessa syke nousee, hengityksen tahti kiihtyy ja kalorit palavat. Tanssi kohottaa kestävyyskuntoa ja käy terveysliikunnasta. Säännöllisen, jopa vain 20 minuutin pelaamisen jälkeen jalat eivät enää väsy yhtä helposti, eikä liikkuminen hengästytä. Syvät vatsalihakset ja selkä vahvistuvat huomaamatta rytmien tahdissa.

Tanssipelit harjaannuttavat tasapainoa ja kehonhallintaa, sekä kehittävät koordinaatiota ja reaktiokykyä. Olohuonetanssijoille pelaaminen voi olla myös sosiaalinen kokoontuminen, hauska illanviettotapa täynnä remakkaa naurua. Rytmipelit virkistävät kehoa ja mieltä. Tiesitkö, että The Scholarly Publishingin ja Academic Resources Coalitionin teettämä tutkimus osoitti, että viikoittainen tanssiohjelma kohottaa energiatasoja? Tanssipelejä pelataan hymy huulilla ja nauru tunnetusti estää stressiä ja masennusta. Mieluisat kappaleet saavat pelaajan laulamaan mukana ja kehon serotoniini- ja dopamiinitasot kiittävät sosiaalisesta irrottelusta.

Koko Suomi tanssii?

Maatamme tuntuu edelleen vaivaavan tietty kahtiajako, mitä tanssimiseen tulee. On nurkassa jurottavia mörököllejä ja tanssille kaikkensa antavia diskotähtiä. Niille, joille yöelämässäkin tanssilattialle astuminen tuottaa pienen paniikkireaktion, on tanssipeliin tarttuminen vaikeaa. Tanssipelipelko on kuitenkin aiheeton, sillä peliin ja sen toimintaan voi tutustua rauhassa kotona ilman uteliaita katseita. Lisäksi moni peli hyväksyy asetusten säätämisen niin, että pelimekaniikka sallii virheitä, eikä niistä rangaista pelaajaa millään tavoin. Näin ollen peli rekisteröi nekin liikkeet, jotka ovat ”sinnepäin”.

Koreografioiden opettelu kuitenkin palkitsee ja pelaajien kilpailuhenkisyys pääsee valloilleen tanssiliikkeiden pisteytyksessä. Tanssipelit eivät katso ikää tai sukupuolta, mutta valitettavasti ne muiden musiikkipelien tapaan elävät ja kuolevat biisivalikoimansa mukana. Laulut kuluvat loppuun, tai niiden rytmi ei aiheuta pelaajassa minkäänlaisia nytkähdyksiä. Kappalevalikoima on yllensä pullollaan geneeristä tanssipoppia, mikä toimii, jos tyylistä pitää, mutta muut vaihtoehdot ovat vähissä. Hevimiestä harvemmin nähdään joraamassa tanssimatolla Teräsbetonin tahtiin. Muutenkaan kotimaista musiikkia ei juuri ulkomaalaisvalmisteisissa tanssipeleissä tavata.

Tanssipelit liikunnanopetuksessa

Vaikka tanssipelien suosio voi olla häilyvä, ovat ne erinomainen pedagoginen apuväline lasten ja nuorten liikuntakasvatuksessa niin kotona kuin kouluissakin. Tanssi kutsuu liikkumaan. Kun kamera, kädessä pidettävä tai vartaloon kiinnitettävä peliohjain tai muu tanssialusta yhdistetään pelikonsoliin tai muuhun älylaitteeseen, saadaan oppilaita motivoitua tavalla, johon kirjat eivät pysty. Ryhmätyötaidot kohentuvat tanssijoukkueessa ja videointi mahdollistaa omien liikkeiden tarkkailun ja korjaamisen seuraavalla kerralla. Pelillä opettaja voi luoda ryhmälleen kokonaisen tanssitunnin, josta seuraa taatusti erilainen ja mieleenjäävä koulupäivä.

Ilmaiset tanssipelit

Konsolipelit maksavat muutaman kymmenen euroa, mikä ei tunnu suurelta sijoitukselta, jos laitteisto on jo olemassa. Jos konsoli, kamera tai tanssimatto ovat kaikki hankintalistalla, kertyy tanssipelille roimasti enemmän hintaa. Netistä voi ladata ilmaisversioita, jotka mahdollistavat tanssipelien kokeilun. Tosin demoversiot eivät ole yhtä kattavia ja niissä vilisevät mainokset voivat saada tanssijoiden jalat solmuun. Myös palomuurit ja tietosuoja-asetukset voivat aiheuttaa ilmaispelien etsijöille harmaita hiuksia. Tanssipelit tarjoavat kuitenkin runsaasti iloa pelaajilleen, joten kokeile sinäkin, kuinka lantiosi liikkuu!