Tanssin iloa ryhmäliikunnasta

2000-luku on ollut mielenkiintoista aikaa harrastusliikunnan parissa. Perinteisemmät kuntonyrkkeily ja jooga ovat tehneet tilaa myös tanssillisille harrastuksille. Tanssilliseen ryhmäliikuntaan kuuluvia lajeja ovat mm. afrobeat, dancefit, zumba ja street dance. Tanssia on mukavaa harrastaa niin yksin kuin myös ryhmässä yhdessä muiden harrastajien kanssa.

Ryhmäliikunnalla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin ihmisten fyysiseen kuin myös henkiseen hyvinvointiin. Ryhmäliikunnassa parasta on se, että muut harrastajat tsemppaavat ja auttavat jaksamaan. Harrastuksen parista voi löytää monia uusia tuttavuuksia ja uusia ystäviä. Ryhmäliikuntaharrastusta on myös helpompi jatkaa pitkiäkin aikoja, sillä yleensä ryhmässä yhteishenki kehittyy huippuunsa harrastajien ollessa kiinnostuneita samoista asioista. Tanssillinen ryhmäliikunta ja sen monet lajit ovat usein saaneet vaikutteita afrikkalaisesta rytmisestä tanssista, jossa musiikki ja rennot liikkeet ottavat tanssijat valtaansa.

Tanssillisessa ryhmäliikunnassa rajat eivät ole niin tiukkoja kuin perinteisessä tanssissa. Tanssillisessa ryhmäliikunnassa oma kokemus ja nautinto ovat yhtä tärkeitä elementtejä, kuin taustalla kuuluva musiikki ja opetellut ja tarkasti mietityt tanssiliikkeet. Ryhmällisen tanssiliikunnan erilaiset lajit ovat usein saaneet alkunsa afrikkalaisesta tanssista ja jazzin vaikutteista. Lisäksi hip hop -tanssikulttuurin erilaiset piirteet ovat välillä selkeästi näkyvissä lajien erilaisissa liikkeissä. Usein ryhmän koordinoitu yhteinen koreografia saa lisää maustetta yksilön esittämistä soolo-osuuksista, jotka sulautuvat tanssiin saumattomasti. Voisi siis sanoa, että kaiken kaikkiaan tanssillinen ryhmäliikunta yhdistelee niin eksoottisempia ja rempseämpiä tanssin muotoja perinteisiin tanssiliikkeisiin ja kokonaisuuksiin. Taustalla kuuluva musiikki on tärkeässä osassa tanssillisen ryhmäliikunnan eri lajeissa. Street danceen yhdistetään usein hip hop -musiikki, kun taas zumban taustalla kuullaan useimmiten latinovaikutteisia rytmejä.

Afrobeat

Afrobeat on yksi tanssillisen ryhmäliikunnan lajeista. Afrobeat on saanut alkunsa länsiafrikkalaisesta tanssiperinteestä ja yhdistelee tyylilajiinsa amerikkalaisen jazz-tanssin, sekä funk-tanssin vaikutteita. Afrobeat on saanut alkunsa Ghanasta ja siirtynyt sieltä myös Nigeriaan. Koska nigerialainen pop-kulttuuri ja erilaiset tanssit ovat suuressa suosiossa ja ihailun kohteena koko Afrikan mantereella, afrobeat on levinnyt myös länsimaihin ja amerikkalaiseen kulttuuriin.

Afrobeat on myös syntynyt aikakaudella, jolloin monissa Afrikan maissa koettiin epäoikeudenmukaisuutta ja poliittisia taisteluita eri puolueiden välillä. Näin ollen yhteinen musisointi ja tanssi on koettu tärkeäksi ja yhdistäväksi tekijäksi. Afrobeat-tanssin taustalla käytetään afrobeat-musiikkia, joka on saanut alkunsa samoissa olosuhteissa kuin tanssikin. Länsimaissa afrobeat sopii hyvin ryhmätanssin muodoksi letkeytensä takia. Samalla tanssi on tehokasta liikuntaa ja saa sykkeen takuulla nousemaan keneltä tahansa.

Street dance

Street dance on toinen jännittävistä tanssillisen ryhmäliikunnan muodoista. Street dancella sanotaan olevan monia erilaisia alkulähteitä. Yksi varhaisimmista street dancen muodoista on saanut alkunsa pohjoisen Englannin tehtailta ja kaduilta, jossa tehdastyöntekijät kehittivät omia tanssimuotojaan. Lisäksi street dance on saanut paljon vaikutteita Yhdysvaltojen afroamerikkalaisesta kulttuurista, erilaisista jazz-tanssin vivahteista ja hip hop -kulttuurista. Street dance yhdistää lukuisia erilaisia tanssillisia tyylejä ja muodostaa omanlaisensa kokonaisuuden.

Street dancessa on useita erilaisia alalajeja, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi tekijä: tärkeintä on vuorovaikutus yleisön kanssa ja improvisaatio. Street dancen alalajeihin lukeutuvat mm. voguing, house, steppi ja breakdance. Suomeen kyseiset lajit ovat rantautuneet vasta verrattain myöhään, mutta suosio on kasvanut nopeasti. Nykyisin lähes jokaisella kuntosalilla ja tanssistudiolla on tarjolla ryhmäliikuntaa, jossa käytetään apuna street dancen elementtejä.

Dancefit ja aerobic

Dancefit on lajina vielä yhden askeleen kauempana tavallisesta tanssin maailmasta. Dancefit-tunneilla pääosassa ovat nimittäin erilaiset kuntoa kohottavat liikkeet. Lihaskunnon kohottamiseen ja kropan fysiikan parantamiseen kiinnitetään erityisen paljon huomiota ja koreografiaa ei välttämättä ole ollenkaan. Kyseessä on siis todellinen kuntoilutanssi. Dancefitiin omat mausteensa tuovat kuitenkin erilaiset musiikit, joiden rytmissä tanssijat kuntoilevat. Tämän lisäksi kuntoliikkeitä ei ole järjestelmällisesti organisoitu, kuten kuntopiireissä, vaan liikkeitä tehdään improvisoidummin taustalla soivan musiikin tahtiin.

Dancefitin liikkeet ovat lähempänä aerobic-liikkeitä kuin tavallisia tanssiliikkeitä. Aerobic onkin samankaltainen ryhmäliikunnan muoto, jossa lihaskunto ja kropan hallinta ovat tärkeässä osassa. Lisäksi ohjaaja opettaa harrastajille erilaisia askelsarjoja, joiden avulla liikunnasta saadaan tanssillisempaa. Aerobicia harrastetaan lähes aina ryhmässä ja siihen kuuluu monta kuntoa kehittävää osiota venyttelystä pulssin nostatukseen saakka.

Zumba

Zumba on yksi kaikkein ilmiömäisimmistä ryhmäliikunnan muodoista, joka on koskaan nähty. Kun zumbatunnit rantautuivat alun perin Suomeen, oli suosio niin valtava, ettei kysyntään pystytty vastaamaan. Jokainen kuntosali yritti tarjota mahdollisimman monta zumbatuntia viikkotasolla.

Zumba on aerobista liikuntaa, joka yhdistelee latinalaisamerikkalaisen tanssikulttuurin erilaisia tyylilajeja ja tanssia hauskan letkeään liikuntaan. Zumbaa harrastavat saavat hyvää aerobista intervalliliikuntaa, joka auttaa kohottamaan kuntoa ja tekee hyvää esimerkiksi sydämen ja tuki- ja liikuntaelinten hyvinvoinnille. Vaikka zumba on ensisijaisesti hauskaa tanssiliikuntaa, ovat oikeat liikeradat tärkeässä asemassa, sillä zumba on samalla kovaa treeniä ja harjoittaa kroppaa kokonaisvaltaisesti. Musiikki, joka zumbatanssin taustalla kuuluu, voi olla nopeaa tai hidastakin, mutta pohjautuu latinomusiikkiin ja yhdistää latinotanssien erilaisia tyylejä hauskassa ja rennossa muodossa. Ryhmäliikunta todellakin vie mukanaan, joten mikä olisikaan parempi tapa aloittaa, kuin tanssillinen ryhmäliikunta!