Tanssi on oiva harrastus kaikenikäisille

Ihmiskunta on tanssinut koko historiansa ajan. Tanssin kautta yhdistämme luonnollisesti musiikin elämyksellisyyden, liikunnan tarpeen sekä taiteellisen luomisvoiman. Harrastuksena tanssi tuo iloa ja väriä elämään kaikenikäisille, myös erilaisia liikuntarajoitteita omaaville. Jos omat jalat eivät enää jaksa kantaa, pääsee tanssimisen ilosta nauttimaan esimerkiksi pyörätuolitanssin avulla. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut konkari, pystyt kokemaan tanssin riemua missä ja milloin vain. Voit nauttia tanssimisesta omaehtoisesti vaikkapa oman olohuoneesi lattialla tai lähteä mukaan kursseille ja tapahtumiin.

Erilaisia tanssilajeja löytyy useita kymmeniä aina klassisesta baletista jazziin, latinalais- ja lavatansseihin, kansantansseihin sekä diskoon ja hip hoppiin vain muutamia mainitaksemme. Sopivan tanssilajin valinta saattaakin tuottaa joskus hankaluuksia, mutta tärkeintä on seurata sydäntä ja erityisesti pysyä avoimena sille, millaisesta musiikkityylistä jo lähtökohtaisesti itse pitää. Toki eri tanssilajit poikkeavat toisistaan jo vaativuudenkin puolesta, mikä myös kannattaa huomioida. Esimerkiksi klassinen baletti on tyypillisesti nähty pienten lasten harrastuksena, joka kehittää pitemmällä jaksolla kehon joustavuutta ja koordinaatiokykyä.

Tanssin liikunnalliset hyödyt

Valitsitpa sitten tanssilajiksi rytmikkään hip hopin tai vaikkapa perinteisen lavatanssin, voit olla varma, että tanssi antaa sinulle paljon muutakin kuin pelkästään iloa ja hyvää mieltä. Niin pari- kuin yksilötansseissakin pääset kehittämään motorisia taitojasi. Nuorella iällä nämä taidot kehittyvät nopeammin, mutta kehittymistä tapahtuu myös aikuisenakin, tosin tällöin vain hitaammin. Tanssissa on hyvä säilyttää oikeanlainen asenne siihen, että et voi osata valmiiksi mitään tanssia, vaan taidot opitaan vähitellen. Motorisetkin taidot kehittyvät vähitellen toistojen kautta.

Motoristen taitojen lisäksi tanssi kehittää myös tasapainoasi, kehon hallintaa sekä reaktiokykyä. Jos tanssit tiettyjen sääntöjen mukaisesti vaikkapa paritanssia, joudut opettelemaan tiettyjä askelmerkkejä, joka taas haastaa kehoasi muistamaan. Musiikin temmatessa mukaansa nämä rytmikkäät kuviot tekevät hyvää myös aivojen toiminnalle. Tässä vaiheessa mielihyvähormonit erittyvät helposti ja saatat helposti tuntea itsesi rentoutuneemmaksi, ja stressi katoaa sekä kropasta että mielestä aivan kuin huomaamatta. Jo luonnonkansat ovat tunnistaneet tanssin parantavan voiman, joten mikset sinäkin ottaisi siitä iloa itsellesi.

Tanssikouluja ympäri Suomea

Jos haluat kehittää tanssitaitojasi pitkäjänteisemmin, voi silloin tanssikoulu olla sinua varten. Löydät sinua lähinnä olevat tanssikoulut esimerkiksi FDO:n eli Finnish Dance Organizationin verkkosivuilta. Jos pitkäjänteistä motivaatiota ja sopivia lahjoja riittää, voi tanssista vähitellen tulla myös joko ammatti tai kilpaurheilulaji. Tanssista voi suorittaa niin perus- kuin korkeakoulutasoisiakin tutkintoja. Tanssin opetusta järjestävät klassiset baletti- ja liikuntakoulut, kuten myös konservatoriot, ovat olleet jo pitkään suosittuja. Julkisten koulutusorganisaatioiden lisäksi yksityiset tanssistudiot ovat suosittuja.

Tanssikoulujen perustehtävänä on tarjota oman paikkakuntansa lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuksia harrastaa ja opiskella tanssia. Tanssikouluja käymällä pääset eläytymään tanssitaiteeseen, ja lisäksi nämä koulut järjestävät omilla paikkakunnillaan erilaisia esityksiä ja tapahtumia. Tanssikoulut herättävät yksilöllisen luovuuden ja elämyksellisyyden, ja yleensä oppimisympäristöissä pyritään tukemaan jokaisen yksilöllistä oppimista. Tanssitunneilla pääset tutustumaan omaan kehoosi ja yksilöllisiin liikkumisen mahdollisuuksiisi. Opiskelitpa sitten teknisempiä klassisia tansseja tai nykytanssin vapaampia muotoja, pääset kokemaan vartalosi monipuolisen käytön ja sen kehittymismahdollisuudet.

Vietä vapaa-aikaasi tanssien

Aina ei kuitenkaan ole pakko alkaa varta vasten opiskella kokeakseen tanssin hurmaa. Tanssi on ollut suosittu vapaa-ajan harrastus jo pitkän aikaa. Kun Suomessa vielä 1900-luvun alussa tanssittiin lavoilla lähinnä valssia, polkkaa, sottiisia ja masurkkaa, alkoi vähitellen maahamme tulla ulkomailta yhä enemmän uusia tanssivaikutteita. Esimerkiksi ensimmäiset tangon tahdit otettiin Suomessa jo 1910-luvulla, ja sotien jälkeen Suomeen alkoi levitä valtavasti populaarikulttuuriin liittyviä tyylejä. Esimerkiksi 1960-luvulla Suomeen saapuivat rock ja twist, jotka alkoivat viemään tilaa perinteisemmiltä seuratansseilta.

Tänä päivänä tanssi elää monimuotoisena niin lavoilla kuin rock-baareissakin. Kiinnostuitpa sitten humpasta tai rockista, pääset niiden molempien kautta myös ruokkimaan sosiaalisia tarpeitasi. Erilaisissa baareissa ja diskoissa tanssiminen on osa illanviettoa, jonka varjopuolena monet ovat joutuneet kokemaan liiallisen alkoholin käytön. Jos tämä tuntuu sinusta ongelmalliselta, voi toki tanssista nauttia muutenkin. Tänä päivänä esimerkiksi seuratansseissa alkoholilla ei enää ole niin paljoa osuutta kuin esimerkiksi joskus 1970-luvulla, vaan itse tanssi on noussut tärkeäksi liikuntamuodoksi.

Iloa myös ikääntyneille

Tanssi on ihmiselle luonnollinen liikunnan muoto ja siihen tulee olla mahdollisuus kaikenikäisillä. Tanssi antaa paljon iloa, mutta se myös kohentaa ihmisen fyysistä ja henkistä terveyttä. Näin tanssi vahvistaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiamme ja lisää mielihyvän tunteita. Tanssi on otettu yhdeksi terapialajiksi myös kaikkein ikääntyneimmillekin. Esimerkiksi luova tanssi vahvistaa tanssijan omaa ilmaisuvoimaa, virkistymistä ja elämyksellisyyttä. Toki ikääntyneille on tärkeää päästä nauttimaan myös oman nuoruutensa musiikista ja tansseista, jonka kautta taas muistot heräävät uudella tavalla eloon.

Tanssista iloa elämään

Olitpa sitten nuori tai vanha, hyväkuntoinen tai liikuntarajoitteinen, tanssi voi tuoda elämääsi iloa ja hyvää oloa. Lähde rohkeasti tutustumaan eri tanssilajeihin. Kokeilun kautta saatat huomata, että toisinaan tanssin vetovoima on rytmikkäässä ja vapaammassa eläytymisessä, kun taas joskus valmiiksi opiskellut tekniset askelkuviot kiehtovat enemmän. Tanssi kuuluu ihmisen luonnollisiin liikunnan ja eläytymisen tarpeisiin samoin kuin vaikkapa juokseminen tai hyvän musiikin kuuntelu, mutta tanssin pyörteissä pääset yhdistämään nämä kaikki muodot parhaalla mahdollisella tavalla keskenään