Tanssi on erinomainen harrastus

Tanssi on ollut tärkeä osa ihmiskunnan sosiaalista elämää ja kulttuuria vuosisatojen ajan. Tanssisalongeissa on viihdytty, naurettu, luotu uusia tuttavuuksia, solmittu liikesuhteita, rakastuttu ja erottu. Siinä missä nykyään tavataan ravintoloissa ja juhlitaan yökerhoissa, tanssiminen oli yksi suosituimmista ajanvietteistä 1500–1800 -luvuilla. Historian saatossa tanssimiseen on liitetty, ja klassisissa salonkitansseissa liitetään yhä, tiettyjä etikettisääntöjä ja perinteitä, mutta tänä päivänä tanssin käsite on laajentunut valtavasti. Erilaisia tyylilajeja on satoja ja niidenkin väliltä ja ulkopuolelta löytyy paljon omintakeisia tyylejä ja suuntauksia. Jotkut osaavatkin monien tanssien askeleet ja rytmikuviot hyvin ulkoa, kun toisille taas tanssiminen on hauska, vapaamuotoinen harrastus, jossa itseilmaisu, liikunta ja vapautumisen tunne ovat tarkkoja askelkuvioita noudattamista tärkeämpää. Miten ikinä tanssista nauttiikaan, varmaa on se, että se tekee hyvää mielelle ja ruumille.

Vapaa-ajalla kaveriporukalla tanssimisessa sosiaalisuus ja irtiotto arjesta ovat tärkeimmät motiivit, mutta kun aletaan luettelemaan varsinaisen tanssiharrastuksen hyötyjä, löytyy niitä paljon: rytmitaju kehittyy, yleiskunto kasvaa, ryhti oikenee, oman kehon ja ulottuvuuden tunteminen paranee, itsevarmuus lisääntyy ja niin edelleen. Tanssi onkin kilpalajina hieman erilainen verrattuna moniin pallopeleihin, kuten vaikkapa koripalloon tai jalkapalloon.

Tanssissa suoritus ei ole pelkkää teknistä lajiosaamista, vaan esteettisyys on olennainen osa tanssia. Jos tanssijan suoritus on teknisesti kohdallaan askelluksia ja taivutuksia myöten, mutta ilme kasvoilla on totisen vakava ja päällä kulahtaneet verkkarit, ei yhdeltäkään tuomarilta heru täysiä pisteitä. Siinä mielessä tanssi on hyvin lähellä muita esteettisiä arvostelulajeja, kuten kuviokelluntaa, rytmistä voimistelua ja jopa aerobicia. Tanssijan tulee näyttää tanssiessaan sulavalta, vaivattomalta ja ennen kaikkea siltä, että nauttii tekemisestään.

Tanssiharrastuksen aloittaminen

Yksi tanssimisen parhaista puolista on se, että jokaiselle löytyy juuri itselleen parhaiten sopiva tanssin muoto. Siis aivan kaikille, iästä, sukupuolesta, musiikkimausta ja fyysisestä kunnosta riippumatta. Harrastukseen voi tutustua omaan tahtiin esimerkiksi käymällä aluksi seuraamassa paikallisen tanssiseuran treenejä. Vähitellen voi sitten ottaa osaa harjoitteluun, kun itsevarmuutta on riittävästi. Pääsääntöisesti kaikki tanssiseurat ovat avoimia uusille tulokkaille taitotasosta riippumatta, mutta vakavalla kilpatasolla vaatimustaso voi olla selkeästi kovempi.

Riippuen tanssilajista, ensituntumaa voi käydä ottamassa myös vaikkapa perinteisissä lavatansseissa tai esimerkiksi kansalaisopiston järjestämällä tanssikurssilla. Modernit tanssimuodot, kuten katutanssi, nykytanssi ja showjazz vaativat tavallisia paritansseja enemmän urheilullisuutta ja taiteellisuutta, mutta näiden lajien koulutustaso on Suomessa kansainväliselläkin mittarilla korkea. Harrastuksena tanssi on melko edullinen, sillä käytännössä ainoat kulut ovat seura- ja välinemaksut.

Suosituimmat tanssimuodot

Moni suomalainen osaa ainakin teoriatasolla yhden perinteisen tanssin – valssin. Vuosittain sadat pariskunnat käyvät harjoittelemassa häävalssin askeleita ennen suurta päiväänsä, mutta harmillisen usein hääpäivä jääkin suomalaisilla miltei elämän ainoaksi valssikerraksi. Kouluissa tansseja harjoitellaan nykyään jonkin verran ja lukioiden vanhojen tanssit sisältävätkin muutamia entisten vuosisatojen suosituimpia salonkitansseja. Kilpatasolla suosituimmat paritanssit ovat valssin lisäksi tango, swing ja quickstep. Aiemmin tekstissä mainitut nuorison suosimat tanssimuodot (nykytanssi, showjazz ja katutanssi, johon muun muassa breakdance sisältyy) kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta tanssipiireissä, sillä niissä kilpailuelementti on varsinaisissa kilpailutilanteissakin pieni. Näissä tanssimuodoissa yhteisöllisyys on vahva tekijä, etenkin street dancessa, eikä muita tanssijoita ajatella niinkään kilpailijoina, vaan tanssikavereina. Sama trendi näkyy niin ikään urbaaneissa nuorisolajeissa, eli lumi- ja rullalautailussa, joissa huippukisaajat pitävät keskenään hauskaa olympiatason kisoissakin.

Terveysvaikutukset

Tanssin terveysvaikutukset ovat tutkitusti kiistattomat. Normaaliin lenkkeilyyn verrattuna tanssiminen on paljon hauskempaa, sosiaalisempaa ja monipuolisempaa, joten tanssitunnilla aika kuluu taatusti nopeammin kuin ajallisesti samanmittaisella juoksulenkillä. Nykyään urheilussa puhutaan paljon HIIT-treenauksesta (High Intensity Interval Training), jossa ideana on nostaa sykettä hetkittäisillä rytminvaihteluilla. HIIT-tyyppisen treenin uskotaan olevan tehokkaampaa, sillä elimistö joutuu lyhyemmässä ajassa kestämään kovempaa kuormitusta.

Tanssissa jos jossain rytminvaihtelua esiintyy, joten se on nykytrendienkin mukainen liikuntamuoto. Vaikka joissain tansseissa tulee kovia ja nopeita askeliskuja lattiaan, ei tanssiminen käy läheskään niin kovasti nivelten päälle kuin esimerkiksi parketilla pelattavat palloilulajit – lentopallo, salibandy ja niin edelleen. Tanssimisen esteettisen puolen johdosta tanssijoiden asentoon taas kiinnitetään paljon huomiota ja siksi tanssijoiden ryhti ja liikkuvuus ovat usein tanssia harrastamattomia ikätovereitaan paremmat.

Tanssi vaikka kotona!

Jos muiden edessä tanssiminen tuntuu liian vaivaannuttavalta, tanssin saloja voi opetella myös kotoa käsin. Tanssimattopelit, joissa pelaajan tulee tallata ruudulle ilmaantuvia nuolia vastaavia suuntapainikkeita jalallaan oikeaan aikaan, ovat jo vanha keksintö. Näissä pelihalleista tutuissa peleissä ainoastaan pelaajan jalkojen liikkeellä oli merkitystä ja tanssimatolla tallaaminen muistutti enemmän alkavan palon sammuttamista jaloin kuin tanssimista.

Nykyään liikkeentunnistusteknologia on tuonut myös tanssipeleihin aivan uutta perspektiiviä; moderneissa konsoleille suunnatuissa tanssipeleissä pelaajan täytyy käyttää koko vartaloaan käsistä lähtien, jotta pelissä voi oikeasti menestyä. Laadukkaimmat tanssipelit ovatkin jo ruohonjuuritasolla yllättävän lähellä tosielämän tanssimuotoja, ja vaikka realismissa olisi vielä parantamisen varaa, hien saa hyvin pintaan tanssipeleilläkin. Tanssipelit ovat myös suosittuja ohjelmanumeroita illanvietoissa, sillä mikäs sen hauskempaa kuin kamppailla tanssikuninkuudesta ystäviä vastaan virtuaalisella tanssisalilla!